Місто вільне від злочинності – Науково-дослідний інститут вивчення проблем злочинності імені академіка В.В. Сташиса

Місто вільне від злочинності

      Більшість громадян, особливо у великих містах, хоча б раз у житті ставали жертвами злочинів. Саме тому Науково-дослідний інститут вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса запровадив на своєму сайті постійну рубрику, присвячену убезпеченню громадян від злочинів. Цю рубрику ведуть провідні фахівці нашої установи, які здійснюють дослідження із запобігання відповідним злочинам.

      Лише кілька хвилин Вашої уваги можуть уберегти Вас і Ваших близьких від непоправного! Пам’ятки згруповані залежно від викликів, з якими стикається населення України.  

     Із введенням в Україні з 24 лютого 2022 р. воєнного стану у зв’язку з російською агресією життя мільйонів жителів України докорінно змінилося. Головним пріоритетом кожного стало завдання як вижити та захистити себе, своїх близьких і майно. Використовуючи вразливий стан значної кількості людей, маніпулюючи болючими для кожного питаннями, майже одразу знайшлися й ті, для кого воєнний стан – додаткові умови для здійснення злочинної діяльності. Науковцями НДІ ВПЗ було розроблено пам’ятки, в яких наведено практичні рекомендації громадянам щодо зменшення можливості стати потерпілим від кримінальних й адміністративних правопорушень, а також уникнення деяких фонових для злочинності явищ у період воєнного стану.

Як уберегтися в інформаційному просторі в умовах воєнного стану?

Як уберегтися від сексуального насильства (під час війни)

Як зберегти своє майно в умовах війни і не стати жертвою крадіжки

Правила поведінки учасників дорожнього руху під час війни

 

   Всесвітня пандемія гострої респіраторної хвороби COVID-19 та її наслідки стали одними із найсерйозніших викликів людству за останні сімдесят років. У теперішній час ми є свідками того, як у всьому світі відбувається випробування міцності основоположних прав і свобод людини пандемією та заходами боротьби з нею. Тому науковцями НДІ ВПЗ у межах виконання проєкту «Соціально-правові та кримінологічні наслідки пандемій та шляхи їх усунення в Україні» було розроблено пам’ятки, в яких наведено практичні рекомендації громадянам щодо зменшення можливості стати потерпілим від кримінальних й адміністративних правопорушень, а також уникнення деяких фонових для злочинності явищ у період епідемії (пандемії).

Як не бути обманутим при лікуванні від пандемії та епідемії

Як не стати жертвою насильницького злочину у період пандемії та епідемії

Як не стати жертвою домашнього насильства у період пандемії та епідемії

Як не стати жертвою крадіжки у період пандемії та епідемії

Як убезпечити себе від побутового пияцтва та алкоголізму у період пандемії та епідемії

Як уникнути корупційних ризиків суб’єктам підприємництва у період пандемії та епідемії